Jakoś miesiąc temu dostałam fajny przepis. Po pierwsze prosty, po drugie szybki bo przygotowanie ciasta zajmuje 10 minut! Podzieliłam się przepisem na instagramie i facebook i dziewczyny mnie zaskoczyły ilością przesłanych zdjęć upieczonego ciasta z mojego przepisu i liczbą ponownych udostępnień. Dlatego dziś przychodzę i do Was z opisem krok po kroku.
1 KOSTKA MARGARYNY
3 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
1 SZKLANKA CUKRU
2 SZKLANKI MĄKI
2 JAJKA
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
Margarynę topimy w rondelku, kiedy już jest całe płynne dosypujemy szklankę cukru i mieszamy, żeby cukier nieco się roztopił. Następnie wlewamy do dużej miski, żeby wygodnie nam się mieszało i mieszając studzimy przez 3-4 minuty. Dosypujemy szklankę mąki, mieszamy, 2 jajka, mieszamy, proszek do pieczenia, mieszamy i na koniec szklanka mąki.
W czasie kiedy wkładamy margarynę do rondelka możemy włączyć piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem, żeby po prostu piekarnik nam się nagrzał. Wykładamy formę papierem i wylewamy ciasto.
Podana porcja wystarczy na klasyczną blachę 24x30 albo tak jak ja wylałam na formę do tarty. Ciasto można zasypać jagodami mrożonymi/świeżymi, rabarbarem albo truskawkami. Co tylko przyjdzie wam do głowy :)
Czas pieczenia 35minut. Jednak jak mocno zasypiecie wierzch tak, że zakrywa całe ciasto to możecie potrzymać 45 minut :)
Dziewczyny POLECAM :)
Jak upieczecie koniecznie wyślijcie mi zdjęcie!
Uwielbiam Twoje zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że masz całkiem dobre przepisy na ciasia. Niech no ja tylko dorwę jagody! ;)
OdpowiedzUsuńJagody dziś kupilam i będę z córcią piekła;)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńKocham jagody, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńmoże wypróbuję, ale z mniejszą ilością cukru ;)
OdpowiedzUsuńŻałuje, ze nie mam w poblizu mojego miejsca zamieszkania lasow, gdzie rosną jagody :( pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńCudowności! aż ślinka cieknie :) a gdzie można dostać taką ładną trzepaczkę, łyżkę, babeczkowe cudo i foremkę na tartę? :)
OdpowiedzUsuńJak widzę, że ktoś dodaje do ciastka ,,margarynę,, jest u mnie stracony.Nie korzystajmy z uwodornionych tłuszczów.Jeśli oleju nie można dodać to dajmy masło!
OdpowiedzUsuńDokładnie to samo pomyślałam! Do ciast- tylko masło! Nie ma sensu oszczędzać!
UsuńWygląda smacznie :) Osobiście uwielbiam ciasto z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńooo, super wpis! może się skuszę i sama zrobię :D w prezencie dla moich bliskich!
OdpowiedzUsuńWłaśnie za chwilę będę próbować stworzyć takie ciasto, ale z innymi owocami, bo jagody mi się skończyły. :)
OdpowiedzUsuńApetyczne! :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne ! Wyglada niesamowicie !! :)
OdpowiedzUsuńTez spróbuję :) tylko musze się zaopatrzyć w jagody:)
OdpowiedzUsuńPyszności *.*
OdpowiedzUsuńSmaka zrobiłaś, że hej, a ograniczam słodycze... (I dlatego pożarłam 1/3 czekolady dziś). Teraz jeszcze ciasto bym chciała... Jak tu żyć?! ;-D
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda cudownie. Mam podobny przepis na ciasto z jagodami, tylko jest przekładany masą ze śmietany. Mmmmm.... Rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńGdyby jeszcze mi się chciało piec :P
yves